We willen niemand tot last zijn!

Onderstaand verhaal van Kay is gebaseerd op een interview dat Petra van Burgerplatform Drachten op eigen wieken had met één van de jongeren, woonachtig in Drachten. Dit interview kwam tot stand via app-contact dat in verband met het Coronavirus in de plaats kwam van een gewoon mondeling interview. Wij hebben gemeend de echte naam van de geïnterviewde niet te noemen in verband met de privacy.

“Ik ben Kay, ik ben 20 jaar oud en doe de Opleiding Dienstverlening helpende zorg niveau 2. Dat houdt vooral in het helpen van ouderen en helpen in de kinderopvang. Ik doe vrijwilligers werk bij MOS bij de jeugdsoos al sinds mijn 14de. Mijn hobby’s zijn met mijn vrienden afspreken (behalve nu in deze corona tijd) help graag mensen en game ook wel graag. Ik speel veel Call of Duty Black ops 4 maar ook wel Skyrim of andere Call of Duty spellen. Bij de wijkcentra De Kouwe en Place2B heb je een TV en een Playstation 2 dus daar kan je op game en je mag altijd je eigen mee nemen. Mijn taak is vooral achter de bar staan en mensen drinken aan bieden. Ik sta zelf bij Place2B en ze kunnen bij mij of bij de tienerwerker of beheerder borg in leveren om bijvoorbeeld te poolen en de poolstokken te lenen. Ik hou voor de rest Place2B schoon met de beheerder en tienerwerker en we zijn een aanspreek punt voor jongeren die ergens mee zitten of hulp nodig hebben. Er wordt door de jongeren in Drachten best wel veel gebruik gemaakt van deze voorzieningen. Je bent zo niemand tot last.

“Voor ons is belangrijk dat het zo voor ons veiliger voelt”

De meesten komen via de straathoekwerker. Wij waren hangjeugd en hij bracht ons in contact met de jeugdsoos. We hadden een best grote vriendengroep en waren eigenlijk altijd buiten aan het chillen op een schoolplein. Vooral in de zomer met mooi weer. En omdat we met best veel waren – een stuk of 10 en soms meer – konden we ook niet echt bij iemand binnen zitten.

Voor ons is belangrijk dat het zo voor ons veiliger voelt; er is altijd een BHV-er aanwezig, er is koffie en thee en ranja, er is een Beheerder, Tienerwerker en Vrijwilliger en je kunnen je met alles en overal mee helpen. En bovendien ‘je bent zo ook niemand tot last’.

De regels die er nu zijn in verband met het Coronavirus vind ik goed, het heeft een goeie reden dus ik begrijp het en veel andere jongeren denken er ook wel zo over. Alleen: we vervelen ons heel erg, en bijvoorbeeld een vriend van me en ik kunnen nu niet naar de sportschool.

“Wat niet leuk is, is dat je amper ergens kan chillen buiten zonder gezeik te horen en dat je mensen tot last bent!”

Op jullie vraag ‘wat je mist in Drachten op het gebied van gezondheid en welzijn’ kan ik wel duidelijk zijn: Voor jongeren is Drachten best een beetje saai. De jeugdsoos, de skate baan en alles maakt het wel een stuk leuker. Wat wij belangrijk vinden is dat het gezellig is en niemand tot last zijn. Wat niet leuk is, is dat je amper ergens kan chillen buiten zonder gezeik te horen en dat je mensen tot last bent!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.