Wijs jongeren niet gelijk op wat ze fout doen!

Hanna heeft gezondheidsproblemen en doet haar verhaal aan Petra van het Burgerplatform. Het gesprek kwam tot stand via app-contact dat in verband met het Coronavirus in de plaats kwam van een gewoon mondeling interview. Wij hebben gemeend de echte naam van de geïnterviewde niet te noemen in verband met de privacy.

“Ik ben Hanna en ik ben 15 jaar oud. Ik zit momenteel niet meer op school wegens omstandigheden. Ik doe inmiddels MDT (maatschappelijke diensttijd) daar leer ik mijn talenten te ontdekken. Ook ben ik vrijwilliger bij de jeugdsoos (M.O.S.). Ik wil graag iets doen voor anderen en graag mijn ervaring met ze delen. Ik woon inmiddels ook niet meer thuis, ik woon nu op een groep. Maatschappelijke Diensttijd is voor jongeren tussen de 16-27 jaar oud die niet goed weten wat voor opleiding ze willen gaan doen of niet weten wat hun talenten zijn. Of jongeren zoals ik die niet meer op school zitten en graag iets in hun tijd willen doen, een soort tussenjaar dus. We hebben groepsbijeenkomsten en zitten op ontdek plekken, zo’n 24 uur per week. Nu tijdens de Corona-periode hebben we via Skype contact met deze MDT-groep, die is verspreid over heel Friesland.

“Je bent 24/7 met z’n allen en het is nooit echt even rustig.”

En ik woon dus in een woongroep. Op een groep wonen heeft zo wel positieve en negatieve kanten. Je bent 24/7 met z’n allen en het is nooit echt even rustig. Op een groep wonen heeft mij zeker in bepaalde dingen geholpen. Meer structuur, regels en je hebt altijd hulp als er wat aan de hand is. Maar ook zijn er mindere kanten. Je bent nooit even alleen, sommige regels zijn veel strenger en er komen veel verschillende jongeren.

In een groep wonen geeft soms onrust en soms veiligheid

Eerlijk gezegd denk ik niet dat mensen het begrijpen hoe het is om op de groep te wonen, de één denkt dat het altijd leuk is omdat je met leeftijd genoten woont en de andere denkt weer dat het iets is voor jeugd die niet deugt. Bepaalde dingen zijn nooit te begrijpen, maar ik zou wensen dat mensen mij vragen hoe het is om op een groep te wonen in plaats van een vooroordeel te hebben.

Door veel vrienden, familie en tiener/jongerenwerkers van is er veel begrip en steun. Door hulp van de jongerenwerkers heb ik geleerd de positieve dingen uit het leven te halen en om ook even aan me zelf te gaan denken in plaats van altijd aan andere mensen te denken en die hulp te verlenen.

Ik heb zelf gezondheidsproblemen en zit om die reden tijdelijk bij mijn ouders thuis om de kans om Corona te krijgen te verkleinen. Ik mis wel m’n vrienden enorm en ik zou graag met ze naar buiten gaan, maar ben inmiddels zelf veel aan het wandelen en skeeleren

Via FaceTime en Whatsapp houd ik contact met mijn vrienden. Ik snap wel dat jongeren soms de regels rond Corona niet nakomen. Maar veel jongeren hebben geen stabiele thuissituatie en hebben redenen om graag even de deur uit gaan, ze ontvluchten de thuissituatie!

In de soos en de bus voel ik me veilig en kan ik mezelf zijn en heb ik mijn leven weer op de rit gekregen.

“Stel je netjes voor en maak een praatje, zo gaan jongeren je vertrouwen en op zo’n moment kan je ze aanspreken op hun gedrag”

Ik heb nog wel wat tips voor de mensen in de buurt:

‘Wijs jongeren niet gelijk op wat ze fout doen. Stel je netjes voor en maak een praatje, zo gaan jongeren je vertrouwen en op zo’n moment kan je ze aanspreken op hun gedrag’

En ik heb ook nog wel een tip voor de jeugd in Drachten: ‘als het niet goed gaat thuis of met jezelf, ga dan hulp zoeken, wees niet bang en wacht niet te lang. Zelf heb ik lang gewacht met hulp zoeken en sinds ik hulp heb gaat alles een stuk beter!’ “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.