Preventie nog te vaak alleen met de mond beleden

Voorkomen van gezondheidsklachten is natuurlijk beter dan genezen. Steeds vaker zeggen de deskundigen dat veel chronische aandoeningen als COPD, Hart en vaatziekten, Diabetes, maar ook diverse hersenaandoeningen zijn te voorkomen door een gezonde leefstijl. Maar onze indruk is, dat het nog niet meevalt om een gezonde leefstijl in praktijk te brengen. Gesprekken met burgers en reacties op onze vragen werpen licht op deze zaak.

Gesprekken met Johan en diëtiste Leonie en Jurre

Johan

“Mensen zijn bij mij regelmatig op zoek naar beweeggroepen (wandelgroepen) etc. Maar weten niet waar ze dit moeten zoeken. Mensen zijn geïnteresseerd in de GLI (Gecombineerde leefstijl Interventie), maar kunnen hier niet voldoende informatie over vinden (men denkt dat ze fulltime gratis (onder begeleiding) kunnen sporten.

Mensen lopen bij de diëtist tegen de beperkte vergoeding aan (3 uren vanuit de basisverzekering). Sommigen willen langer onder begeleiding zijn, maar kunnen/willen dit niet zelf betalen. Hierdoor is het vaak lastig om op de lange termijn de aangepaste gewoontes vast te houden, omdat de begeleiding wegvalt.  Regelmatig kom ik mensen tegen met beperkte financiële middelen om voldoende gezonde voeding in huis te kunnen halen.

“Sommigen willen langer onder begeleiding zijn, maar kunnen/willen dit niet zelf betalen.”

Voor zover wat mij bekend is en wat ik regelmatig tegenkom”.

Leonie

“Anders gaan eten is een gedragsverandering. Dit vergt tijd, heel veel tijd en dus ook veel begeleiding. De diëtisten worden vanuit de Basisverzekering voor 3 uur per jaar vergoed, wat veel te weinig is om een goede begeleiding te kunnen bieden.

We zijn al jaren aan het lobbyen bij de ziektekostenverzekeraars voor meer uren maar vinden geen gehoor. Gelukkig zijn er via ketenzorggroepen (GLI) wel mogelijkheden. 

Mensen beginnen altijd heel enthousiast aan een “dieet”/aangepaste voeding maar het komt uiteindelijk neer op hun motivatie om door te zetten. Wij besteden hier op onze spreekuren veel aandacht aan. Geven niet alleen maar een “dieet-” of voedingsadvies maar gaan in op hun knelpunten/valkuilen, gedrag, leefstijl etc. Mensen vinden het vaak lastig om dit op de lange termijn vol te houden, beginnen wel heel enthousiast en houden het wel even vol. Maar velen vallen na verloop van tijd toch weer terug in hun oude patroon.

“Mensen beginnen altijd heel enthousiast aan een dieet/aangepaste voeding maar het komt uiteindelijk neer op hun motivatie om door te zetten.”

Dit heeft te maken met de ingesleten gewoontes, thuissituatie, omgaan met stresssituaties, financiële problematiek etc. Mensen raken dan na verloop van tijd weer gedemotiveerd/moedeloos, kunnen het nieuwe gedrag niet vasthouden en vervallen weer in oude eet- en leefgewoontes. 

Al met al een heel lastig iets om daadwerkelijk een goede gedragsverandering/leefstijlverandering te bewerkstelligen. Gelukkig is er ook altijd een groep die het wel lukt gemotiveerd te blijven en een nieuw voedings- en leefpatroon vast te kunnen houden”.

Jurre

“In hoeverre binnen de zorg al echt aandacht is voor preventie weet ik niet. Je ziet wel steeds vaker dingen in die richting, maar ik denk dat lifestyle wel eens een heel goed medicijn kan zijn tegen vele klachten die ontstaan. Lifestyle schijnt 80% van je gezondheid te kunnen beïnvloeden, dat is toch de moeite waard. Mijn idee is dat we daar in de zorg, maar ook bij mijn eigen werkgever wel mee bezig zijn omdat het belangrijk is, maar veel verder dan een passieve website komt het niet. Waarom kun je wel een pc kopen van je bruto loon, maar niet een sport abonnement. Overigens kan mijn vriendin dit wel. Dus het komt wel meer op gang. Maar ik vind de aandacht ervoor meer een ‘moetje’ ervoor vanuit bijvoorbeeld werkgevers dan dat er echt een cultuuromslag gaande is naar preventie”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.